Soorten doodstraf

Er zijn in de geschiedenis vele manieren gebruikt bij iemand die de doodstraf heeft gekregen. Vaak werd dit op een wrede manier gedaan door ze bijvoorbeeld vast te binden om ze vervolgens met stokken de botten te breken tot ze dood zijn, deze methode werd vroeger veel in Nederland gebruikt. Deze pijnlijke methodes zijn nog niet zo lang geleden gebruikt in vele landen zo ook Spanje, waar tot 1974 de wurgpaal werd gebruikt en werden veroordeelde in Thailand doorgetrapt door olifanten.

Fusillering

De veroordeelde wordt vast gebonden, dit kan staand, liggen of zittend. De veroordeelde heeft een donkerblauwe kleding aan en krijgt een kap over zijn hoofd. Daarna wordt erop commando geschoten door meerdere schutters, waarvan één een echte kogel heeft en bij de rest van de schutters het wapen leeg is.

Ophanging

Ophanging is de meest voorkomende doodstraf methode. Voor al in de middeleeuwen werd deze methode erg veel gebruikt en nu nog steeds in verschillende landen. De veroordeelde wordt bij deze methode opgehangen aan zijn nek aan een galg, daarna klapt er een valluik open zodat je nergens meer op kan staan.

Elektrocutie

Deze methode wordt tegenwordig het meest gebruikt bij veroordelde met de doodstraf. De elektrische stoel is uitgevonden door een elektricien in 1890 die werkte in een gevangenis in New York. De veroordeelde wordt vastgebonden in een houten stoel, waar vervolgens een spons met zoutoplossing op zijn hoofd geplakt die voor een betere geleiding zorgt. Ook krijgt hij een leren kap over zijn hoofd, omdat het er tijdens de stroomschokken erg naar kan uitzien. Eerst krijgt de veroordeelde een harde, korte stoot die ervoor zorgt dat je hersenen meer dan 60 graden worden. Daarna krijgt hij een iet zwakkere maar wel langere stoot, deze stoot verstoort het hartritme.

Onthoofding

Deze methode van de doodstraf wordt veel gebruikt in Islamitische landen zoals Soedan en Saoedi-Arabië voor moordenaars en andere misdadigers. Hierbij wordt doormiddel van een zwaard of bijl de veroordeelde onthoofd.

Injectie

Deze methode is nog niet zo lang geleden ontwikkeld en is ook het minst pijnlijk voor de persoon zelf. Hierbij wordt de gevangenen op een brancard vastgebonden en krijgt hij in elke arm een infuus. Dit is voor de zekerheid, omdat één soms niet genoeg is. Door het infuus krijg de veroordeelde een dodelijke vloeistof in een ader. Deze vloeistof veroorzaakt hoorstornissen en uiteindelijk hartverlamming.

Vergassing

Deze methode werd gebruikt in de tweede wereld oorlog en wordt nu nog enkel gebruikt in enkele staten van de VS. De veroordeelde zit vast op een stoel in een gasdichte kamer die kan worden bestuurd op afstand. Door bedienbaare kleppen stromen giftige stoffen de kamer in. Na dat het gas in het bloed zit duurt het ongeveer 2 tot 18 minuten tot de persoon stikt.