Voor en nadelen van de doodstraf

Er worden vaak veel voor en nadelen gegeven over de doodstraf. Hier hebben wij een aantal voor en nadelen gezet over de doodstraf, om te beginnen met de nadelen:

  • Er zijn al 25 onschuldige personen veroordeeld voor de doodstraf. De doodstraf is de enige straf die niet terug kan worden gedraait wanneer er wordt ontdekt dat de veroordeelde onschuldig is bevonden.
  • In de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, in Artikel 3 staat dat elk mens recht heeft om te leven. Ook staat er in Artikel 5 dat het verboden is om mensen te straffen op een onmenselijke manier. Wanneer iemand de doodstraf krijgt is dit volgens de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens verboden.
  • De mensen die tegen de doodstraf zijn vinden het een onmenselijke en vernederende straf. Dit is volgens de voorstander niet waar, omdat de persoon via een infectie al binnen 10 minuten dood kan zijn en er dus weinig van voelt.

  • De verdachte krijgen soms de doodstraf, omdat ze zijn veroordeeld wegens moord. De tegenstanders vinden de doodstraf ook moord en zeggen daarom ook dat het op het zelfde neer komt.
  • Veel zijn ook tegen de doodstraf vanwege het geloof. Bijvoorbeeld in de bijbel staat “gij zult niet doden”. Dit is één van de 10 geboden en staat letterlijk dat je om geen enkele redenen iemand mag vermoorden.


Hieronder hebben wij paar argumenten waarom sommige mensen voor de doodstraf zijn:

  • Wanneer de doodstaf wordt gebruikt loop je niet het risico dat de dader nog een misdaad pleegt. Bij levenslang is het nog mogelijk om een misdaad te plegen in de gevangenis.

  • Volgens de voorstanders voor de doodstraf zou de veroordeelde het recht niet hebben om te leven als je het leven van het slachtoffer of nabestaande zo verwoest heb.